• 040 660 72 72
  • Palvelemme 24h tarvittaessa
  • Maksaa voit myös mobilepayllä
  • Vienti ja Nouto tarvittaessa
  • Vastaamme Whatsappissä
  • 040 660 72 72
  • Palvelemme 24h tarvittaessa
  • Maksaa voit myös mobilepayllä
  • Vienti ja Nouto tarvittaessa
  • Vastaamme Whatsappissä

Sähköpyörä: Lisävauhtia polkimiin

Sähköpolkupyörät ovat hiljalleen yleistymässä myös Suomen katukuvassa, vaikka niiden markkinat ovatkin tähän asti olleet vielä melko hiljaiset. Sähköpyörien hinnat ovat viime aikoina olleet noususuunnassa, mutta silti kyseessä on huomattava menorä. Siinä, missä tavallisen polkupyörän voi ostaa uutena jo parilla sadalla eurolla, nousee halvimpienkin Kiinassa valmistettujen sähköpyörien hinta miltei puoleen toista tonniin. Käytettynä saa toki halvemmalla, mutta onko pyörän sähkökäyttöisyys hintalapun väärti?

Ensin on tarpeen selvittää eri vaihtoehdot, sillä sähköpyöriä on olemassa erilaisia. Sähköavusteinen polkupyörä antaa ajajalleen lisävoimaa yhdistämällä käyttäjän polkimien liikkeet moottorin tehoon – ajaja siis joutuu edelleen liikuttamaan jalkojaan. Hieman edistyneempi muoto sähköpyörästä on moottoroitu polkupyörä, jossa pyörä voi liikkua myös ilman ajajan polkemista, mutta että moottoria voi myös käyttää lisätehona polkemisen aikana.

Edellä mainittujen lisäksi on sitten vielä eriseen olemassa sähköskoottereita ja -mopoja, joita ohjataan joko istuen tai seisaaltaan, mutta ne alkavat olla jo niin kaukana polkupyöristä että jätämme ne tällä kertaa sikseen.

Sähköpyörien tekniikka

Sähköpyörät voivat painaa jopa tuplaten tavalliseen pyörään verrattuna. Sähköpyörien paino liikkuu usein 20-25 kilon tuntumissa. Toisinaan ison osan painosta muodostaa raskas lyijy/litiumakku. Mikäli moottori on kiinnitetty etupyörään, vaikuttaa se painopisteeseen merkittävästi vaikeuttaen reunakivetykselle nousemista.

Yksi akun latauskerta voi kestää 20-180 kilometrin matkan. Latauksen purkautumisnopeus riippuu suuresti mm. ajajan painosta, rengaspaineesta tai ilman lämpötilasta. Hyvälaatuiset akut kestävät noin 5000-10000 latausta.

Monissa malleissa jalkajarrujen teho on heikko, mutta tätä kompensoimaan on tuotu eturenkaalle levyjarru. Erilaiseen jarrutuntumaan on tämän vuoksi syytä totutella hyvin, ennen kuin lähtee ajamaan vaikeissa olosuhteissa.

Sähköpyörät Suomessa

Suomessa sähköpyöriä valmistaa toistaiseksi ainoana Helkama, joka on tuottanut sähköavusteisia pyöriä vuodesta 2004 lähtien. Kaudelle 2015 (10/2014 - 09/2015) tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin yhteensä noin 2 500 kappaletta sähköpyöriä, pääosin Kiinasta nykyään euroopasta ja Usasta.

Helkaman lisäksi Suomessa on saatavilla useita merkkejä, mm. Leader Fox sekä useita muita merkkejä.. Sähköpyörien myyntiin odotetaan rajua kasvua lähivuosien sisällä.

Sähköpyörät urheilumaailmassa

Sähköpyörillä voit osallistua nykyään useimpiin Suomessa järjestettäviin kilpailuihin ja tapahtumiin. Eli jos semmoinen kiinnostaa niin sekin on mahdollista.